top of page

Küçük Mutfaklar İçin Öneriler

Küçük evler her zaman sıcak ve samimidir. Bu evlerde söz konusu mutfak olduğunda, depolama alanı yönünden eksik hissedilir. Küçük mutfakları verimli kullanmak adına yapabileceğiniz birçok değişiklik var. Mutfak dolaplarını yaratıcı bir şekilde planlamak, depolama alanlarını iyi değerlendirmek gibi küçük değişikliklerle, yemek yapmaktan ve vakit geçirmekten keyif alabileceğiniz bir mutfak oluşturmak mümkün. Bu yazımızda küçük mutfaklar için öneriler sunacağız.





Işıl Işıl Aydınlat

Küçük mutfaklarda aydınlatma çok önemli bir unsurdur. Önceliğimiz doğal güneş ışığını en yüksek seviyede içeri almak. Pencere ve kapı önlerini kapatacak tasarımlardan kaçının. Mümkün olduğunca gün ışığından yararlanın. Tezgah altı LED aydınlatma ve güçlü LED genel aydınlatmalar ile küçük mutfakları daha ferah ve aydınlık hale getirebiliriz. Bölgesel spot aydınlatmalar ve kullanılmayan köşelerde lambader kullanmaktan çekinmeyin.


Açık Renk Mutfak Dolabı Tercih Et

Mutfak dolaplarında en çok tercih edilen rengin beyaz olduğunu biliyor muydunuz? Bu kadar insan yanılıyor olamaz. Açık renk mutfak dolapları küçük alanlarda ferah bir görüntü sağlar. Ayrıca açık renklerden hiçbir zaman pişman olmazsınız ve uzun yıllar sıkılmazsınız.


Ölü Alanları Değerlendir

Özellikle köşe mutfak dolaplarında fasülye mekanizma ya da dönen mekanizmalarla iç kullanımdan en yüksek şekilde faydalanabilirsiniz. Üst dolaplarda ise köşelerde verev dolaplar kullanılabilir.


Zemin Seramik Seçimine Dikkat Et

Seramik ya da laminant parke seçiminde, küçük mutfaklarda özellikle açık renk tercih edilmesini öneriyoruz. Ayrıca uzun ince dikdörtgen şekilli zemin döşemeleri ile mutfak şeklinize göre yatay ya da dikey döşenerek mutfağı daha geniş göstermek mümkün.


Dikey Depolama Yap

Küçük mutfaklarda yatayda çok fazla alanımız olmadığına göre, metreküp bazında tasarımlar çıkarmaktan çekinmemek gerekir. Yüksekliği oldukça verimli kullanmak gerekir. Mutfak dolaplarında üst dolapları mümkün olduğunca yüksek çalışmakta fayda var. Böylece çok yüksek kısımlara daha az kullandığınız malzemeleri depolayabilir, gerektiğinde bir tabure ya da merdiven ile bu alanlara ulaşabilirsiniz.


Duvar Rengine Dikkat Et

Duvarlarınızda yine açık renk kullanmaya özen gösterin. Küçük mutfaklarda özellikle beyaz, açık gri tonları tercih edin. Farklı bir alan yaratmak istiyorsanız mutfak dolaplarınız ile duvarlarda aynı rengi rengi tercih edebilir, tonsürton yaratabilirsiniz. Böylece derinlik algısını değiştirebilirsiniz.


Tıklım Tıklım Görüntüden Kaçın

Küçük mutfakları daha da küçük gösteren bir unsur da kalabalık, tıklım tıklım, görüntüdür. Mümkün olduğunca derli toplu ve sade bir görüntü yakalamaya çalışın.


Daha Dar Dolaplar Kullan

Bazı küçük mutfaklarda daha dar mutfak dolapları tercih edilebilir. Özellikle boy dolaplarda çok fazla derinliğe ihtiyacınız olmayacak. Dar dolapların tek dezavantajı büyük tencereleriniz ve tavalarınız olacaktır. Onlar için ayrıca bir çözüm üretmek gerekir.


Tekli Eviye Kullan

Küçük mutfak dolaplarında eviye seçimi çok önemlidir. Formu ister yuvarlak ister köşeli olsun, mutfağınız küçükse damlalıklı eviye modellerinden kaçının. Tek gözlü bir eviye fazlası ile işinizi görecektir.


Tekerlekli Ada Mutfak Kullan

Eğer yeterli alanınız var ise tekerlekli ada mutfak, küçük mutfağınız için hem şık hem de fonksiyonel olacaktır. Gerektiğinde ekstra tezgah alanı, gerektiğinde ise masa işlevi görecektir.


Yansıt ve Parlat

Parlak yüzeyler kullanarak küçük mutfağınızı daha geniş gösterebilirsiniz. Belki tezgah arasında ayna, belki dolap kapaklarında parlak yüzeyler tercih ederek daha ferah bir mutfak sağlayabilirsiniz.


Açık Raf Sistemleri Kullan

Mutfak dolaplarında bazı noktalarda açık raf sistemleri kullanabilirsiniz. Böylece kapalı ve kütlesel görüntüden kurtulmuş olursunuz. Ankara mutfak dolabı ve Ankara mutfak tezgahı için bizimle iletişime geçin.


bottom of page